kommunelogo

SMUT

Bevæg dig mere, spis sundere, lev bedre og længere

SMUT - Sundhed, Motion, Udvikling, Trivsel

Den 13 og 15. april stod der sundhed, motion, udvikling og trivsel på programmet. Anledningen Open space-arrangementet, som var første fællesdel i forbindelse med vores deltagelse i et nystartet sundhedsprojekt, SMUT (tidligere kaldet 'Bevægelse om dagen giver mindre kilo på bagen), hvor CFJOO samarbejder med LEV, JAC Sydvest og JAC om at forebygge livsstilssygdomme blandt udviklingshæmmede.

Strategien er at øge kendskabet til sundhed og sygdomme samt skabe bedre kost- og motionsvaner. Vejen til de nye vaner er ikke brolagt med forbud og løftede pegefingre. Ønsket er derimod at skabe positiv interesse for sundhed og give oplysning, støtte og rådgivning på en måde, som fanger målgruppen, så hver enkelt medarbejder bliver inspireret til at sætte sejl mod et sundere liv.

Bevæg dig mere, spis sundere, lev bedre og længere, lyder opskriften, som skal give appetit på alt fra broccoli og boldspil til blodtryksmåling og bmi-beregning.

Eksperterne på besøg
På open space-arrangementet skulle medarbejderne tale åbent og ærligt om deres kendskab til livsstilssygdomme og deres præferencer inden for kost og motion. Formålet var at vise de involverede sundhedseksperter fra projekt SMUT, hvor stor viden Jcfjoo's medarbejdere har på området samt løfte sløret for såvel sunde som usunde vaner.

Efter open space-arrangementet var der en dag med focusgruppeinterview hvor 2 grupper af 6 medarbejdere blev udfordret af konsulenterne omkring motion, trivsel, og sundhed.

Det tilknyttede konsulentfirma er nu i gang med at udforme et undervisningsmateriale ud fra den viden, de har indsamlet på deres mange besøg på de 3 centre. Der bliver også produceret nogle filmklip, som også skal være med til at understøtte fremadrettet. Materialet skal introducere og vedholde medarbejderne i sund livsførelse.

Undervisning i sunde vaner
Informationsmaterialet vil udover filmklip, bestå af forskellige materialer som tegneserier, plancher o.lign., som kommer cfjoo's medarbejdere til gode til efteråret, hvor der skal sættes ekstra fokus på at implementere og fastholde de gode intentioner, ønsker, vaner mm.

Inden sommerferien kommer der et tilbud til nogle af medarbejderne om, hvis de har lyst, at få taget fysiske målinger af blodtryk, BMI, blodsukker og andre kropslige værdier, som viser deres helbredstilstand. Vi håber at vi får mulighed for et par dage efter ferien, da der er rigtig mange som gerne vil deltage.

Derudover vil en gruppe af medarbejdere blive undervist i gode vaner omkring kost, motion og sygdomme, så de fremadrettet får en opgave at fungere som rollemodeller for cfjoo's andre værkstedsmedarbejdere. Dette går i gang efter sommerferien.

På cfjoo har vi også nedsat en lokal projektgruppe som inspireret af SMUT, skal arbejde videre med forskellige tiltag. I den sidder personale fra forskellige afdelinger, samt Charlie (stu) og Knud (funktionsleder) som begge er med i den overordnede styregruppe med LEV og de øvrige 2 værksteder.

Yderligere oplysninger kan ske via Knud (tlf. 49284803 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) eller på dette link: smutprojektet.dk